top of page
Abstract Lines

המשך קריאה

טכנולוגיה חדשנית שומרת על בטיחות המודדים בפרויקט שדרוג כביש מהיר בהולנד

  • tom19533
  • 26 במאי
  • זמן קריאה 3 דקות

The newly completed ring road in Groningen, opened after six years of construction

נתוני מיפוי מרחביים – מרכיב קריטי מתחילתו של הפרויקט ועד סופו

פרויקט "רינג דרום" (Ring Zuid) בעיר חרונינגן שבהולנד ממחיש את התפקיד המרכזי של טכנולוגיות מדידה מתקדמות בתחום התשתיות – לשיפור יעילות התכנון, דיוק הביצוע ופיתוח בר קיימא.

טכניקות מדידה מתקדמות הפכו לכלי בלתי נפרד בתחום התשתיות, שבו מידע גיאו-מרחבי מהווה את המפתח לתכנון יעיל יותר, ביצוע מדויק יותר, ופיתוח סביבתי איכותי ומתמשך. הפרויקט שהושלם לאחרונה – שדרוג הכביש הדרומי בעיר חרונינגן, העיר הגדולה בצפון הולנד – מדגים זאת היטב. מטרת הפרויקט הייתה לשדרג את כביש הטבעת הדרומי כדי לשפר את הנגישות, את זרימת התנועה, את איכות החיים ואת הבטיחות באזור העיר.

חברת Geomaat, שהתמחתה במדידות ובניהול אתר, הייתה שותפה פעילה בכל שלב – מהתכנון ועד סיום הביצוע – של אחד מפרויקטי התשתיות המורכבים ביותר בהולנד בשנים האחרונות.


Richard Kainama (left), head of the surveying team at Geomaat, led a group of up to ten surveyors and three work planners. He played a key role in successfully delivering the 'Ring Zuid' project. "I’m incredibly proud of our team, who give their all every day to help steer this massive project in the right direction," he says.

תשתית חכמה – מענה לגידול בתנועה ולבעיות גודש

הפרויקט שהתקיים בשנים 2019–2024 והושקעו בו 927 מיליון אירו, התמקד בשדרוג כביש N7 במטרה לשפר את הקיבולת וזרימת התנועה. הכביש הישן כלל ריבוי רמזורים וצמתים – מה שגרם לעומסי תנועה תכופים. בין המהלכים המרכזיים: המרה של שני "צווארי בקבוק" לצמתים מופרדים מפלסית, והורדת תוואי הכביש למנהרות. כלל העבודה כללה שינויים גאומטריים, חפירת שלושה מנהרות, ושיפור מערך הצמתים.

שיפורים אלו לא רק הפחיתו עומסים אלא גם שיפרו את הנגישות לאזור. בנוסף, השקת תוואי ירוק מעל למנהרות שיפרה את איכות החיים והפחיתה את רעש התנועה בסביבת המגורים העירונית.

תועלת לציבור – יותר מבטיחות בדרכים

מעבר לפתרונות התחבורתיים, נוספו אלמנטים חדשים לרווחת הקהילה: מנהרה ייעודית להולכי רגל ורוכבי אופניים, ושבילי רכיבה בטוחים המאפשרים מעבר תחת לכביש הטבעת – ללא צורך בהתמודדות עם צמתים עמוסים. המהלך תרם לבטיחות ושיפור סביבת החיים עבור התושבים והעסקים הסמוכים.


Measurements and scans were triangulated into an accurate model for designers and engineers during the execution phase.

תפקיד המדידה הגיאודטית

המודדנים והמהנדסים באתר מילאו תפקיד מכריע בהצלחת הפרויקט – החל מהתכנון ועד לביצוע. בזכות גמישותם ומיומנותם, הם פתרו אתגרים הנדסיים מורכבים וסיפקו מענה מיידי לבקרת איכות, בטיחות ויעילות בתחומים כמו:

דיוק גאומטרי במנהרות – שכבת בטון מדויקת הודות למדידה דיגיטלית

במהלך ביצוע המנהרות, המודדים סיפקו מודלים תלת-ממדיים מדויקים ששימשו לקביעת עובי שכבת הבטון לפני היציקה. באמצעות תחנות מדידה טוטאליות נאספו מאות נקודות ייחוס – במהירות, ביעילות וללא טעויות – לתיעוד הצורה הייחודית של המנהרות. ללא הנתונים הללו, הפרויקט לא היה מושלם בזמן או בתקציב שנקבע.

גמישות בשטח – הכלי המתאים לכל סיטואציה

המודדים בחרו את הכלים בהתאם לרמת הדיוק הנדרשת: מדידות GPS להסקרים גסים, ותחנות טוטאליות למדידות מדויקות בתוך המנהרות. במקרים בהם ניתן, נעשה שימוש ב-Streetmapper – פתרון הסריקה הנייד של Geomaat – לאיסוף כמויות מידע גדולות ביעילות. גם שיטות מסורתיות נותרו רלוונטיות במקומות ללא קליטת GPS או גישה מוגבלת לסורקים.

ניטור פרואקטיבי – בטיחות מוגברת

המודדים לא הסתפקו במדידות מסורתיות – אלא ביצעו ניטור רציף לסיכונים סביבתיים באמצעות טכנולוגיות חדשניות:

  • מדידות שקיעה (באמצעות פילוס מדויק ועוגני חזית)

  • ניטור מי תהום (באמצעות בארות ייעודיות)

  • חיישני רעידות

  • מדדי ניקוז

המידע בזמן אמת מנע נזק למבנים סמוכים ואפשר תגובה מיידית לאירועים – כמו שקיעה קרקעית – לשמירה על רציפות עבודה בטוחה.

טכנולוגיות שמייעלות את העבודה ומגבירות את הבטיחות

במהלך פרויקט 'רינג דרום', יושמו פרוטוקולים ייחודיים כדי לאפשר איסוף מידע מדויק ובטוח. שתי טכנולוגיות עיקריות סייעו בכך:

Robotplotter

הרובוט המשרטט מופעל מרחוק ומאפשר סימון כבישים מבלי לסכן את המודד בתנועה סמוכה. הוא פועל בקו ישר באמצעות GPS או מערכת מיקום קרקעית (TPS) – מה שמפחית מקרים מסוכנים בשטח.

Streetmapper

מערכת סריקה תלת-ממדית מתקדמת הניידת על רכב – סורקת עד שני מיליון נקודות בשנייה בדיוק של עד 5 מ"מ – ללא הפרעה לתנועה. בזכות בינה מלאכותית שפותחה על ידי Geomaat, המערכת מזהה אובייקטים כמו תמרורים, גדרות ותאורה, מבצעת בדיקות לוגיות, ומסננת תנועה (רכבים, הולכי רגל) – כך שנותרים רק נתוני תשתית קבועים. המידע הופך כמעט בזמן אמת ממפת נקודות לעצמים מסווגים.

הטכנולוגיות הללו מאפשרות למודדים ולמהנדסים לאסוף מידע מדויק יותר, מהר יותר ובצורה בטוחה יותר. המידע שהופק גם ישמש בעתיד להשוואות וניתוחים, תוך הפחתת הצורך במדידות חוזרות.

סיכום

שדרוג כביש הטבעת הדרומי של חרונינגן היה פרויקט תשתיות מורכב שמטרתו הייתה ליצור שינוי משמעותי לטווח ארוך – מבחינת תחבורה, איכות חיים ובטיחות. המטרות הושגו בהצלחה. המודדים ומהנדסי האתר של Geomaat מילאו תפקיד מפתח מההתחלה ועד לסיום, בעזרת טכנולוגיות מתקדמות כמו ה-Robotplotter וה-Streetmapper, ששיפרו את הבטיחות והיעילות.

פרויקטים דומים בעתיד ייהנו מהידע שהצטבר בפרויקט 'רינג דרום' – ויוכלו לשלב בין שיטות מדידה מסורתיות לטכנולוגיות מיפוי חדשניות.

מטרות פרויקט Ring Zuid

  • שיפור הנגישות: הרחבת הכביש ושדרוג התשתיות למעבר מהיר ובטוח יותר.

  • זרימת תנועה: הפחתת רמזורים ושיפור הרצף התחבורתי לצמצום זמני נסיעה.

  • שיפור איכות חיים: הפחתת רעש וזיהום אוויר באזורים סמוכים לכביש.

  • הגברת הבטיחות: תשתיות בטוחות יותר עבור נהגים והולכי רגל.

Comments


חזור >
bottom of page