אתרי "רכבת המחתרת" – שרידים פיזיים של פרק חשוב בהיסטוריה האמריקאית – ממשיכים להיות מתועדים ומוצגים ברחבי ארה"ב, ממוקמים ברחובות, בכנסיות ובמבנים היסטוריים.
אחד מהם הוא כנסיית "Crete Congregational Church" בכפר קריט שבאילינוי, שנבנתה בשנת 1853. כיום, הכנסייה עוברת תהליך הסבה למוזיאון, תוך שמירה על הקשר ההיסטורי שלה לרשת החשאית שפעלה במאה ה-19 וסייעה לעבדים נמלטים למצוא את דרכם אל החירות.
מבנים רבים ברחבי ארה"ב נחשבים קשורים לרכבת המחתרת – מערכת סודית של בתים, דרכים ומקומות מסתור שסיפקו מידע, מחסה, מזון והנחיות למסלול החירות, כל זאת רחוק מעיניהם של בעלי העבדים והציבור הרחב.
בשנת 2018, שירות הפארקים הלאומיים בארה"ב העניק לכנסיית קריט הכרה רשמית כאתר השייך לרשת הלאומית לחירות (National Network to Freedom).
כעת, חברות Gannett Fleming-TranSystems יחד עם האגודה ההיסטורית של קריט באילינוי, פועלות לתעד את האתר ולשמר את ההיסטוריה החשובה הזו עבור הדורות הבאים.
במאמר זה, אנו בוחנים כיצד נעשה שימוש בסורק הלייזר Leica BLK360 לתיעוד דיגיטלי של הכנסייה לפני תחילת עבודות השיפוץ, ואת משמעות הפרויקט עבור חברת התחבורה וההנדסה Gannett Fleming-TranSystems, בשיחה עם סטיבן יוֹשָאק, מנהל תכנית מערכות בלתי מאוישות (UAS), וטוד הרמן, סגן נשיא בכיר בחברה.

ראיון עם Gannett Fleming-TranSystems על תיעוד היסטורי דיגיטלי
כיצד החל פרויקט הדיגיטציה של כנסיית קריט עבור TranSystems?
סטיבן: הפרויקט החל כאשר אחד מאנשי הצוות שלנו בשיקגו, מייקל ווייאטר (סגן נשיא בחברה), פנה אל צוות לכידת המידע המציאותי שלנו. המטרה הייתה לבדוק את האפשרות לבצע סריקה תלת-ממדית של הכנסייה וליצור תיעוד קבוע של המבנה המקורי לפני שיתחילו עבודות השיפוץ הנרחבות, אשר יגרמו להסרת חלקים משמעותיים מהמבנה.
למייקל יש תפקיד נוסף כמנהל האגודה ההיסטורית של קריט, והוא שיתף אותנו בסיפור ההיסטורי של המבנה. מיד הבנו שזהו פרויקט חשוב, והחלטנו להרחיב את העשייה שלנו לשימור אתרים היסטוריים נוספים. עד כה, צוות לכידת המציאות שלנו עסק בעיקר בתיעוד ושיקום גשרים היסטוריים, רבים מהם מהמאה ה-19.
האם לצוות יש ניסיון קודם בתיעוד אתרים היסטוריים?
טוד: כן, אך מה שהופך את הפרויקט הזה לייחודי הוא שהפעם השתמשנו בטכנולוגיית סריקה מתקדמת ולא בצילום סטטי בלבד, כפי שעשינו בעבר עבור תיעוד גשרים היסטוריים לצורכי שיפוץ ותחזוקה.
באמצעות סורק BLK360 יצרנו ייצוג ויזואלי מלא של הכנסייה, כך שהמבקרים במוזיאון יוכלו לראות כיצד נראתה במצבה המקורי. מאחר שהכנסייה היוותה תחנה ברכבת המחתרת, יש לה ערך היסטורי רב, והמודל הדיגיטלי ישמש לשימור המורשת שלה לדורות הבאים.
מדוע בחרתם דווקא ב-BLK360 למשימה זו?
טוד: כשניגשנו לבחור סורק, חיפשנו כלי שמספק גמישות מרבית יחד עם יכולת קליטה נרחבת של האזור הנסרק. מדובר במבנה קטן יחסית, ולכן היינו צריכים ליצור חפיפה בין הסריקות כדי להשיג תוצאה מדויקת. סורק BLK360 התאים בדיוק לצורך זה.
בנוסף, כאשר ריאן פיול (מומחה הסריקות שלנו) הגיע לשטח, הוא הצליח להיכנס לחלל הזחילה שמתחת לרצפת המבנה ולסרוק את היסודות, הקורות והמבנה התומך של הכנסייה. העובדה שהסורק יכול להתחבר למחשבים ניידים ולטאבלטים אפשרה לנו לבחון את הנתונים בזמן אמת – וזה הפך את כל התהליך לחלק ויעיל במיוחד.
מה היה תהליך הסריקה, והאם היה לחץ להשלים את המשימה לפני תחילת השיפוץ?
טוד: ריאן פיול ביצע את הסריקה באמצעות ה-BLK360. לפני כן, צוות כנסיית קריט רוקן לחלוטין את המבנה, משום שהרצפה הייתה צריכה לעבור החלפה מסיבות בטיחותיות.
אמנם ריאן לא היה בסכנה פיזית, אך היה חשוב לנו ללכוד את כל האלמנטים האדריכליים המקוריים של הכנסייה לפני שיבוצעו שינויים בלתי הפיכים. למשל, הוא הצליח להגיע לקומה העליונה אך לא לתקרה – אולם טווח הסריקה של ה-BLK360 אפשר לו לקלוט את פרטי התקרה גם מהקומה התחתונה.
מה היו השלבים מתהליך הסריקה ועד יצירת הסיור הווירטואלי של הכנסייה?
טוד: השלב הראשון בתהליך היה איסוף תמונות מהלקוח ומ-Google Earth. באמצעות התמונות הללו, גיבשנו תכנית עבודה ראשונית שהגדירה את טווח הסריקות והאזורים החופפים לצורך תוצאה אופטימלית.
כאשר ריאן השלים את הסריקות באתר, השתמשנו בתוכנה Leica Cyclone REGISTER 360 PLUS לעיבוד הנתונים וליצירת "ענן נקודות" (Point Cloud). לאחר מכן, המידע עובד לתוך כלי תצוגה ייחודי שהפך את התמונות הסטטיות למסלול וירטואלי דרך הכנסייה.
מדוע פרויקטים לשימור אתרים היסטוריים הם חלק חשוב מהמשימה של Gannett Fleming-TranSystems?
טוד: ב-TranSystems אנו רואים בתחבורה שירות לקהילה. בין אם אנו מקימים כביש מהיר חדש ובין אם אנו מסייעים לשיקום אתר היסטורי, אנו רואים בפרויקטים שלנו הזדמנות לספק ערך משמעותי לציבור.
סטיבן: הטכנולוגיה מאפשרת לנו להציג את ההיסטוריה בצורה חדשה ומרתקת, שאנשים ממוצעים לא היו יכולים לחוות בדרך אחרת. בפרויקט כנסיית קריט, אנו מספקים מודל דיגיטלי של מבנה ששירת אנשים שנמלטו מעבדות – ויהיה ניתן לצפות בו לדורות הבאים. הודות לתיעוד זה, הסיפור של רכבת המחתרת והמורשת של המקום ימשיכו להתקיים.

תגובות