מאת: מישל ביירן, מנהלת שיווק ראשית – פתרונות מציאות מדומה, Leica Geosystems
מבואעם ההשלכות ההולכות ומחריפות של שינויי האקלים, ניטור קרחונים הפך למשימה קריטית להבנת תהליכים סביבתיים והשפעתם על כדור הארץ. קרחון גורנר, אחד הקרחונים הגדולים ביותר באזור האלפים, עומד במרכזו של פרויקט מחקרי ייחודי שמטרתו לעקוב אחר התהליכים המתרחשים בו ולבחון את קצב הפשרתו.
פרויקט מחקר מתקדם בקרחון גורנר מאז 2017, מוביל תומאסו סנטגטה, מייסד שותף של חברת Vigea וחבר בעמותת La Venta Esplorazioni Geografiche, פרויקט ארוך טווח לניטור ותיעוד טופוגרפי של הקרחון. הפרויקט משלב גישות חדשניות וטכנולוגיות מתקדמות שמאפשרות איסוף נתונים ברמת דיוק גבוהה בתנאים סביבתיים מאתגרים במיוחד.
כלים וטכנולוגיות מתקדמות לניטור הקרחוןבמסגרת הפרויקט נעשה שימוש במערכות מתקדמות של חברת Leica Geosystems, כולל:
סורק לייזר נייד המאפשר סריקה תוך כדי תנועה, אידיאלי לסריקת מערות קרח מבפנים - Leica BLK2GO
סורק לייזר להפקת מודלים תלת-ממדיים ברזולוציה גבוהה - Leica BLK360
תוכנת Leica Cyclone REGISTER: לעיבוד הנתונים ויצירת ענני נקודות תלת-ממדיים.
טכנולוגיות אלו מאפשרות איסוף נתונים יעיל, מדויק ומהיר, ומספקות יכולת לנתח שינויים מבניים ותרמיים בקרחון לאורך זמן.
ממצאים ותובנות על שינויי האקליםבאמצעות איסוף נתונים בעונות שונות, הצוות יצר מודלים תלת-ממדיים השוואתיים שממחישים את קצב הפשרת הקרחון והתהליכים המתרחשים מתחת לפני השטח. הממצאים חשפו תהליכים תת-קרקעיים שמאיצים את התמוססות הקרחון, וניבאו את האפשרות לקריסתו של הקרחון בפרקי זמן קצרים ממה שהוערך במודלים קודמים.
תרומה גלובלית לניטור קרחוניםהצלחת הפרויקט בקרחון גורנר פתחה דלתות ליישום מתודולוגיות וטכנולוגיות דומות בניטור קרחונים ברחבי העולם. בעזרת מערכות Leica BLK, צוותים נוספים עוברים הכשרה ומתודולוגיות סטנדרטיות מתגבשות, המאפשרות חקר ושימור מידע מדעי והיסטורי על המורשת הטבעית של כדור הארץ.
סיכום פרויקט ניטור הקרחונים בקרחון גורנר מדגים כיצד שימוש בטכנולוגיה מתקדמת, כמו פתרונות Leica BLK, מאפשר התמודדות עם אתגרים מדעיים וסביבתיים. מעבר לתרומתו למחקר האקלימי, הפרויקט מדגיש את הפוטנציאל הגלום בשילוב בין טכנולוגיה למדעי הטבע לצורך יצירת הבנה מעמיקה ושימור המערכת האקולוגית שלנו לדורות הבאים.
Comments