top of page
Abstract Lines

המשך קריאה

כישרון, טכנולוגיה וטרנספורמציה בגיאו-מרחבי


dan bellissimo lidar technology quote

ניווט בין חדשנות, אתגרים והזדמנויות מתפתחות

תחום הגיאו-מרחב עובר תקופה של שינוי משמעותי, המאופיינת בהתפתחות טכנולוגית מהירה, יישומים הולכים ומתרחבים ואתגרים קריטיים בכוח העבודה. אילו סוגיות עומדות באופק? ומה יכולה התעשייה לעשות כדי להיערך לאותן הזדמנויות ואתגרים?

בעוד שנושאים אלה אינם זרים לשיח באירוע Geo Week, הם עמדו במרכז תשומת הלב של פאנל מליאה בשם "עתיד הגיאו-מרחב: ניווט בין חדשנות, אתגרים והזדמנויות מתפתחות", שבו השתתפו רונדה שרנק (קרן המודיעין הגיאו-מרחבי של ארה"ב), דן בליסימו (GIS Surveyors, Inc.), אריק ברגולץ (Laserscanning Europe) ותומאס הון (Turner Mining Group). אנשי חזון אלה, יחד עם ותיקי התעשייה, שיתפו את תובנותיהם בנוגע לכיוון שאליו התעשייה עשויה להתקדם.

טכנולוגיה נגישה יותר

ברור שהתעשייה עוברת מהפכה טכנולוגית משמעותית, כאשר מספר התקדמויות מפתח דוחפות את הצמיחה הזו קדימה. סורקים וחיישנים הופכים לנגישים יותר, והחומרה נעשית קלה יותר לשימוש גם עבור אנשים שאינם מומחים, עם התפשטות של טכנולוגיות סריקה הדורשות מינימום הכשרה. בינה מלאכותית ולמידת מכונה משולבות יותר ויותר בתהליכי העבודה, אם כי מומחים מדגישים את הצורך המתמשך בידע מקצועי ופיקוח אנושי. המגמה נעה לעבר איסוף נתונים מתוחכם יותר, עם דגש על שימוש בסוגים שונים של חיישנים ושיפור האינטראופרביליות (יכולת פעולה הדדית בין מערכות שונות).

ברגולץ הדגיש את השינוי הדרמטי בנגישות הטכנולוגית:"בשלבים הראשונים, היינו מבלים ימים שלמים רק בהעתקת נתונים," הוא נזכר. "כיום, יש לך מכשירים קטנים שאפשר לקחת במטוס, עם סורקים שניתן להפעיל גם על ידי בעלי מלאכה, לא רק מהנדסים."

נראה שהתעשייה מתמקדת לא רק בשיטות איסוף נתונים, אלא גם בהבנת הנתונים ויצירת תובנות משמעותיות על פני תחומים שונים.

אתגרי כוח אדם והזדמנויות

אחד הנושאים הדחופים ביותר (שהוזכר גם במושבים ודיונים אחרים) הוא המחסור בכוח אדם מיומן בתעשייה. תוכניות חינוך טכנולוגיות נמצאות בירידה, מה שיוצר פער מיומנויות הדורש התייחסות דחופה. בתגובה לכך, מנהיגי התעשייה קוראים לפתרונות פרואקטיביים, כמו חשיפת תלמידים למקצועות הגיאו-מרחביים כבר בתיכון, פיתוח תוכניות הכשרה מקיפות, הרחבת הגיוס מעבר לתחומים המסורתיים של ההנדסה והדגשת ההיבטים החדשניים והמלהיבים של התחום כדי למשוך כישרונות חדשים.

בליסימו דיבר על הצורך להסתכל מעבר למסלולים אקדמיים מסורתיים:"גיליתי שאנשים ששירתו בצבא ארבע שנים במיפוי הם מושלמים לתחום הזה. לא בהכרח צריך תואר. תלמידים מבתי ספר טכניים שהתמחו במדידות שטח הם מדהימים בעיבוד נתונים, כי הם מבינים את הבסיס."

ברגולץ שיתף את המודל האירופי של תוכניות לימודים משולבות, שבהן סטודנטים משלבים לימודים אוניברסיטאיים עם עבודה מעשית בחברות. "זה עוזר לנו לאתר כישרונות מוקדם יותר," הוא הסביר.

הון קרא לתעשייה לחשוב באופן יצירתי על גיוס כישרונות:"האתגר שלי אליכם הוא לחפש אנשים יצירתיים. מהנדסים אוהבים תהליכים ליניאריים, אבל אם תמצאו מאגרי כישרונות עם רקע מגוון, ייתכן שתגלו מרחב חדש לחדשנות."

שרנק ציינה מגמה שראתה בעבודתה:"רבים מהסטודנטים לגיאוגרפיה הם בעצם מסלולי מעבר. הם מתחילים בתואר בהנדסה, לוקחים קורס ב-GIS, ולפתע מבינים: 'וואו, זה מה שאני רוצה לעשות. זו המטרה שלי.' "

הצורך להגיע לסטודנטים מוקדם יותר עלה שוב ושוב בפאנל, כולל על ידי בליסימו, שהדגיש:"אנחנו צריכים להתחיל לפני האוניברסיטה, לפני התיכון. לדבר עם תלמידים בבית הספר היסודי. להראות להם את הדברים המגניבים שאנחנו עושים, והם יתחברו לזה. אני קורא לכל אחד מכם לצאת לקהילה שלכם ולהתנדב."

תחזיות לעתיד

ענף הגיאו-מרחב עומד בנקודת מפנה מרגשת. עם ירידה במחסומי הטכנולוגיה, צמיחת יישומים חדשים והכרה גוברת בחשיבות התחום, העתיד נראה מבטיח. עם זאת, הצלחתו תתבסס על יכולתו למשוך כישרונות, לאמץ חדשנות ולהמשיך לדחוף את גבולות הטכנולוגיה.

לסיכום הפאנל, כל משתתף שיתף את תחזיותיו לגבי עתיד הענף, והיו סיבות רבות לאופטימיות:

📌 רונדה שרנק: "מה שעומד באופק הוא שימוש בו-זמני במספר חיישנים, ושיפור האינטראופרביליות. אנו מתקדמים לקראת קהילה גיאו-מרחבית גלובלית עם מגוון רחב של חיישנים."

📌 דן בליסימו: "ענף ה-LiDAR צפוי לצמוח ב-200%-300% בעשור הקרוב. התכוננו להסתגל לתעשיות חדשות, כי אנחנו משתמשים בטכנולוגיה שלנו כדי לפתור בעיות שלא חשבנו עליהן לפני חמש שנים."

📌 תומאס הון: "אני נרגש משני דברים: כניסתם של שחקנים לא מסורתיים לתחום ומהפכת המידע באמצעות מיקור המונים ודמוקרטיזציה של טכנולוגיה. יש לנו כיום נגישות חסרת תקדים לאיסוף נתונים."

📌 אריק ברגולץ: "אנחנו נכנסים לתקופה שבה הפיתוח הטכנולוגי מואץ. במשך עשור קצב הפיתוח של תוכנה וחיישנים היה איטי יחסית, אבל כעת נראה שינויים דרמטיים. זמן ההתקדמות לשלב הבא מתקצר."

התחזיות הללו מציירות תמונה של תעשייה על סף שינוי מהפכני – מחוברת יותר, נגישה יותר ועוצמתית מאי פעם.

Comments


חזור >
bottom of page