
האתר המחוספס של כלא אלקטרז הידוע לשמצה, המשתרע על פני 22.5 אקרים, נתפס דיגיטלית בפרויקט פורץ דרך ששילב מספר טכנולוגיות מיפוי. צוות הפרויקט שהה בתאי הכלא הידועים לשמצה במשך שלושה שבועות במהלך החורף הקר של סן פרנסיסקו, ותיעד את האתר החשוב היסטורית, ביולוגית ואדריכלית בפירוט תלת-ממדי חסר תקדים. שוחחנו עם ראש הפרויקט, פיט קיילסי, ועם חבר הצוות, ד"ר ג'רמי סופוניה, על הפרויקט יוצא הדופן הזה.
מה היה פרויקט אלקטרז ולמי הוא נועד?
פיט קיילסי: פרויקט אלקטרז בוצע עבור שירות הפארקים הלאומיים של ארצות הברית, במטרה ליצור סקר בסיסי שיוכל לשמש לניתוח שינויים לאורך זמן. באמצעות מיפוי של כל המבנים – מבפנים ומבחוץ – ניתן להגדיר קו בסיס אשר יספק נתון להשוואה בסקרים עתידיים.אלקטרז הוא הרבה דברים, אך רוב האנשים אינם מבינים עד כמה מדובר בסביבה דינמית. שירות הפארקים ביקש להבין כיצד שינויי האקלים, עליית מפלס הים ולמעלה ממיליון מבקרים בשנה משפיעים על האתר ההיסטורי. בנוסף, אלקטרז ממוקם ממש על קו השבר של סן אנדראס, כך שהאזור גם פעיל מבחינה סייסמית. מדובר באתגרים משמעותיים לאחד מבתי הכלא הידועים ביותר בעולם, ולכן היה קריטי לבצע את הסקר הזה.לאחר מכן, השיחה עברה לכיוונים יצירתיים לגבי האופן שבו ניתן ליישם את הנתונים מהדגם הדיגיטלי שנלכד.
הצוות קיבל גישה לרוב האזורים במתקן, כולל אזורים מוגבלים כמו התאים שהתפרסמו בעקבות הבריחה ב-1962
אילו הכנות נעשו לפני תחילת העבודה?
קיילסי: התכנון נמשך תשעה חודשים. הדבר הראשון שהיה צריך לטפל בו היה תהליך קבלת האישורים. נדרשו שני אישורים: אישור מדעי לביצוע העבודה, ואישור נוסף להפעלת רחפן, מכיוון שבדרך כלל חל איסור על רחפנים בפארקים הלאומיים של ארה"ב.תוכנית המיפוי כללה רכיב אווירי ורכיב קרקעי, וכן מיפוי פנימי וחיצוני. על הקרקע השתמשנו בטכנולוגיית Emesent Hovermap לסריקות לייזר קרקעיות, וכן בצילום פוטוגרמטרי ובצילום מולטי-ספקטרלי עבור הביולוגים שהתעניינו בצמחייה על האי.לאחר קבלת האישורים, העניינים התקדמו במהירות.
ד"ר ג'רמי סופוניה: אף אחד לא באמת הבין למה לצפות כשהגענו לאלקטרז. הימים התחילו ב-5 בבוקר, ויצאנו מיד מהתאים שבהם ישנו, כי היו לנו רק כמה שעות לפני שהמבקרים והצוותים יגיעו. היה חשוב מאוד ללכוד את הנתונים לפני שהמוני תיירים ממלאים את המקום. ניתן לבצע מיפוי גם כשיש אנשים בסביבה, אבל זה מאריך משמעותית את זמן העיבוד שלנו כדי להסירם מהנתונים.בנוסף, היה חשוב לנו ולשירות הפארקים לא לפגוע בחוויית המבקרים.
הצוות קיבל גם גישה לאזורים הסגורים לציבור, כולל המגדלור המפורסם
כיצד ניהלתם את כמויות הנתונים האדירות שנאספו?
קיילסי: בניתי צוות מדהים עם מומחיות בניהול קבצים ונתונים ברמה הגבוהה ביותר. בלי תוכנית סריקות מסודרת, כללי מתן שמות לקבצים וסטנדרטיזציה, הכול היה הופך לכאוס מוחלט.
ביצענו:
טיסת ליידאר אחת עם מערכת GNSS
טיסת צילום מולטי-ספקטרלית אחת
טיסת צילום פוטוגרמטרי אחת
האתגר הגדול היה ניהול המספר העצום של סריקות Emesent Hovermap, שנדרשו ללכידת כל החלקים הפנימיים והאזורים שלא נראו מהמבט האווירי. בסופו של דבר, השלמנו למעלה מ-100 סריקות – ככל הנראה הישג תקדימי בפרויקט מסוג זה.
ידענו שהמעורבות של ד"ר ג'רמי סופוניה מ-Emesent תהיה קריטית, שכן הוא היה אחראי על העבודה עם Hovermap. היה עליו ליצור מערכת לניהול הנתונים שתהיה ברורה לנו, ובעיקר, יעילה עבורו. והוא הצליח – הכול עבד חלק, והתוצאות מדהימות.
האם ביצעתם עיבוד נתונים באתר עצמו?
סופוניה: בהחלט. בשל הכמות העצומה של הנתונים, היה חיוני לעבד אותם בזמן אמת כדי לא ליצור עומס עבודה בלתי אפשרי לאחר מכן. אבל מעבר לכך, מדובר היה גם בבקרת איכות – לוודא שאנו מקבלים את מה שאנחנו צריכים תוך כדי העבודה, כי לא הייתה לנו אפשרות לחזור על האיסוף במועד אחר.
כל הנתונים מ-Hovermap עובדו בתוכנת Aura של Emesent. בעזרת כלי הוויזואליזציה, יכולנו לבדוק את ענן הנקודות ולזהות בעיות בזמן אמת, מה שאפשר לנו לוודא שכל סריקה תקינה לפני שהמשכנו הלאה.
מהם האתגרים הגדולים ביותר שנתקלתם בהם?
קיילסי: הגישה הייתה האתגר מספר אחת. כל חדר היה נעול. היינו צריכים להבין אם יש לנו מפתח, אם לא – מי מחזיק אותו, איפה הוא נמצא על האי ואיך נוכל לשאול ולהחזיר אותו. מהר מאוד הבנו שזה יהפוך לבעיה. למרבה המזל, מנהלת המתקנים של אלקטרז הבינה את העניין מיד – היא פשוט קמה, ניגשה לכספת והביאה לנו את המפתחות לאלקטרז.
סופוניה: המשימה העיקרית שלי הייתה מיפוי ידני של הפנים בעזרת Emesent Hovermap. זהו כלי ידני ברוב הזמן, אך השתמשנו גם במערכות עזר. למשל, במקומות חשוכים השתמשנו במערכת תאורה מיוחדת שהתחברה ל-Hovermap ולמצלמת GoPro, כדי שנוכל ללכוד נתוני RGB אמיתיים.
בנוסף, נעזרנו גם ברובוט Spot של Boston Dynamics. לדוגמה, באזורים מסוכנים עם שלטי אזהרה על עופרת ואזבסט, השתמשנו ב-Hovermap על Spot במקום להיכנס בעצמנו עם ציוד מיגון. כך לא רק שמרנו על בטיחותנו, אלא גם חסכנו זמן ואישורים ביורוקרטיים מיותרים.
זהו אחד הפרויקטים החדשניים ביותר שנעשו בתחום המיפוי התלת-ממדי, והוא צפוי לשמש בעתיד לניטור והבנה מעמיקה של אתר היסטורי חשוב זה.
Comments