top of page
Abstract Lines

המשך קריאה

כוחו של לכידת מציאות בפרויקטים של AEC

לכידת מציאות מגשרת על הפער בין העבודה באתר לשיטות עבודה דיגיטליות, ומאפשרת לצוותים לספק פרויקטים טובים יותר, מהר יותר ועם ביטחון.


leica rtc360 scanning

עולם האדריכלות, ההנדסה והבנייה (AEC)

העולם של AEC תמיד היה שילוב של יצירתיות, דיוק ושיתוף פעולה. אך הבטחת דיוק ותיאום חלק בפרויקטים רחבי היקף הייתה תמיד אתגר משמעותי. שיטות מסורתיות לתיעוד מצב קיים או יישור תכנון הפרויקט לא תמיד הצליחו לעמוד בדרישות הבנייה המודרנית. כאן נכנסת לתמונה טכנולוגיית לכידת מציאות, אשר מחוללת מהפכה בתחום ומאפשרת לצוותים להמיר את המציאות הפיזית לפורמט דיגיטלי ולהטמיע אותה בתהליכי התכנון והבנייה בדיוק ויעילות חסרי תקדים.

דיוויד מולר, מנהל VDC בחברת Stellar, שיתף תובנות ממקור ראשון על האופן שבו לכידת מציאות משנה את תעשיית ה-AEC בראיון ל-Tech Insider. "אנחנו תמיד מחפשים שיפורים", הוא מסביר, ומדגיש כיצד כלים אלה משנים את תהליכי העבודה. "[היכולת] לקחת את העולם האמיתי ולהמיר אותו לדיגיטלי מגדילה את מהירות התכנון שלנו ומעלה את הדיוק של מה שאנו מתכננים."

מהי לכידת מציאות?

לכידת מציאות מתייחסת לשימוש בטכנולוגיות מתקדמות – כגון סורקי לייזר, רחפנים ומצלמות 360 מעלות – ליצירת ייצוגים דיגיטליים של העולם הפיזי. כלים אלה מאפשרים לצוותי פרויקטים להפיק ענני נקודות (point clouds), מודלים תלת-ממדיים ונתוני אתר מדויקים, ולתפוס את התנאים הקיימים עד הפרט הקטן ביותר.

חברת Stellar עושה שימוש נרחב בכלים אלה, כולל הסורקים הלייזריים Leica RTC360 ו-BLK360. "אנחנו משולבים באופן עמוק בלכידת מציאות באמצעות סורקי הלייזר שלנו", אומר מולר. "יש לנו גם רחפנים ומצלמות 360 שאנו משתמשים בהם לאיסוף נתוני מצב קיים עבור פרויקטים של שיפוץ ושדרוג מבנים." שילוב כלים אלה עם טכנולוגיות תכנון מתקדמות מסייע לצוותים לצמצם את הפער בין המציאות באתר לבין התכנון הדיגיטלי, ומבסס דיוק, שיתוף פעולה וייעול תהליכי עבודה.


Merging the laser scanned point cloud with the design model helps identify potential clashes to prevent interference with existing conditions. Image courtesy of Stellar.

היתרונות המרכזיים של לכידת מציאות

לכידת מציאות אינה רק איסוף נתונים; היא משנה את אופן העבודה של צוותי פרויקטים, מתכנון ועד ביצוע. הטכנולוגיה מתמודדת עם אתגרים מרכזיים בתעשיית ה-AEC ומספקת יתרונות משמעותיים:

דיוק משופר

תם עידן ההסתמכות על קובצי CAD ישנים או מסמכי As-Built לא מעודכנים. לכידת מציאות מבטיחה שצוותי התכנון והבנייה עובדים על סמך נתוני שטח מעודכנים ומדויקים. "זו קפיצת מדרגה בדיוק בהשוואה למסמכי As-Built או קובצי CAD – זה מאפשר לנו לצאת לשטח ולתפוס בדיוק מה שקיים", מציין מולר. רמת דיוק זו מפחיתה סיכונים ומבטיחה שכל בעלי העניין מקבלים החלטות המבוססות על נתוני מציאות מהימנים.

חיסכון בזמן

תהליכי עבודה דיגיטליים מבוססי לכידת מציאות מצמצמים משמעותית את הזמן הנדרש לסקרים ואימותים, ובכך מזרזים את לוחות הזמנים של הפרויקט. דיגיטציה של נתוני השטח מאפשרת מעבר חלק מהאתר לשלב התכנון, תוך צמצום עבודת תיקון ידנית ועיכובים לוגיסטיים. מולר מסכם זאת בפשטות: "היכולת לקחת את העולם האמיתי ולהמיר אותו לדיגיטלי מגדילה את מהירות התכנון שלנו."

שיתוף פעולה משופר

אחד ההיבטים החשובים ביותר של לכידת מציאות הוא השפעתה על שיתוף פעולה. שילוב נתוני אתר דיגיטליים בסביבת תכנון משותפת מאפשר לכל הצוותים – מהמהנדסים במשרד ועד לצוותים בשטח – לעבוד יחדיו בצורה חלקה. "החזרת הנתונים שנאספו בשטח אל העולם הדיגיטלי משפרת את הדיוק של המודל הסופי (As-Built) בתום הפרויקט", מסביר מולר. שימוש בנתונים מדויקים ומאוחדים מוביל לתיאום טוב יותר ולתקשורת משופרת.

הפחתת סיכונים

לכידת מציאות מסייעת לצוותים לזהות ולפתור קונפליקטים פוטנציאליים מוקדם יותר במחזור חיי הפרויקט. מהזיהוי של התנגשות בין מערכות מכניות ועד לווידוא פריסת המבנה בהתאם לתכנון, כלים אלה מפחיתים טעויות יקרות. מולר מתייחס להחזר ההשקעה הגבוה: "כשאתה מזהה בעיה מראש, זה מיד חוסך לך אלפי דולרים."

תהליכי לכידת מציאות ב-Stellar

ב-Stellar, לכידת מציאות משולבת לעומק בתהליכי העבודה שלהם, במיוחד בפרויקטים של מבנים קיימים. המטרה ברורה – ליישר קו בין התנאים הקיימים לבין דיוק התכנון. "בחנו מהי הדרך הטובה ביותר לקבל נתונים מדויקים מהשטח ולהמיר אותם לדיגיטל, כדי שנוכל לתכנן סביב תנאי המציאות", מסביר מולר.

שימוש בסורקי הלייזר של Leica, מאפשר ל-Stellar לאסוף נתוני מצב קיים מדויקים ולהזין אותם ישירות לפלטפורמות התכנון שלהם, כגון Autodesk Construction Cloud. תהליך זה לא רק מגביר את היעילות אלא גם מבטיח שהתכנונים מבוססים על תנאי האתר בפועל.

עתיד העבודה עם VR ו-AR

בעתיד, טכנולוגיית לכידת מציאות היא רק הצעד הראשון במעבר לשיטות עבודה דיגיטליות מתקדמות יותר. מציאות מדומה (VR) ומציאות רבודה (AR) הופכות לכלים מרכזיים לשיפור שיתוף הפעולה והדמיית פרויקטים.

כלי VR מאפשרים לצוותים לערוך סקירות תכנון וירטואליות יחד, וליצור הבנה מעמיקה של הפרויקט. "אנחנו רוצים להיכנס למודל, לחבוש משקפי VR ולפגוש אחד את השני בתכנון הווירטואלי", משתף מולר.

בשדה העבודה, כלים מבוססי AR, כמו טאבלטים, מסייעים בזיהוי בעיות בזמן אמת. מולר מדגים כיצד AR מגשר בין תכנון לביצוע: "אתה יכול לקחת את הטאבלט לשטח ולגלות שצינור הותקן שני מטרים ימינה מהתכנון – וכך לתקן זאת מיידית."


VDC team members walk a model virtually.

למה Stellar משתמשת בטכנולוגיית Leica?

"לייקה (Leica)היא שם מוביל בתעשייה הזו," אומר מולר. לדבריו, המתחרים מציעים פתרונות דומים, אך התמיכה הטכנית של Leica והמהירות שבה הם פותרים בעיות הם "ללא תחרות."

באחד הפרויקטים בנברסקה, הצוות של Stellar שקל לשדרג את סורקי הלייזר שלהם ל-Leica RTC360. למרות מזג אוויר קיצוני של °22- צלזיוס, נציג של Leica התעקש להמשיך בהדגמה, מה שהותיר רושם רב על הצוות. "זה היה עדות למחויבות של Leica לבדוק את הציוד שלהם בתנאים הקשים ביותר," הוא אומר.

המפתח להצלחה עתידית

דיוק, שיתוף פעולה וניהול סיכונים – אלו הם היסודות להצלחת פרויקטי AEC, ולכידת מציאות מספקת אותם במלואם. היא אינה רק השקעה בטכנולוגיה, אלא השקעה בדיוק, בשיתוף פעולה ובעתיד.

Comments


חזור >
bottom of page