
מה זה Gaussian Splatting ?
הוא טכניקה גרפית מתקדמת לייצוג סצנות תלת-ממדיות באמצעות פיזור של אליפסות גאוסיאניות במרחב. השיטה מאפשרת רינדור יעיל ומהיר של סצנות מורכבות על ידי הצגת ענן נקודות רציף, כאשר כל נקודה מתוארת באמצעות פונקציה גאוסיאנית המייצגת את הצבע, הצורה והשקיפות שלה.
שיטה זו מציעה יתרון משמעותי בהשוואה למודלים מסורתיים של רשתות משולשים, במיוחד עבור יישומים כמו מציאות מדומה (VR), משחקי וידאו, וסריקות תלת-ממדיות, מאחר שהיא מאפשרת ייצוג רך וחלק יותר של פרטים ועדכון דינמי של התאורה והפרספקטיבה.
שאלה זו הייתה הנושא המרכזי של מפגש Town Hall שהתקיים לאחרונה ביוזמת ה-Metaverse Standards Forum. לאורך השנה האחרונה, בתחום הגיאו-מרחבי, ה-AEC והוויזואליזציה התלת-ממדית, אחת מנקודות השיח המרכזיות הייתה Gaussian Splatting. תחום זה עדיין חדש לחלוטין, אפילו בנוף הדינמי של ויזואליזציה תלת-ממדית, אך טכניקת הרינדור שלו לסצנות תלת-ממדיות תופסת את תשומת הלב והדמיון של אנשי מקצוע ממגוון תעשיות, החל מבידור ועד AEC.
המאמר הראשון שהציג את Gaussian Splatting פורסם לפני פחות משנתיים, אך כבר כעת ניתן לראות אימוץ מוקדם נרחב מצד חדשנים וחברות שמתחילות לבחון כיצד ניתן לשלב את הטכניקה במוצרים שלהן. לדוגמה, חברת XGRIDS משלבת את הטכניקה עם סורקי הלייזר הניידים שלה. אין ספק כי בשנה הקרובה נראה חברות נוספות מאמצות מגמה זו.
האימוץ המהיר וההתלהבות הרבה סביב הטכניקה מעוררים השראה, ואנשי מקצוע ממהרים ליצור מקרי שימוש ומוצרים חדשים המבוססים על המאמר המקורי. בשנה שעברה, Geo Week News ערכה וובינר בנושא זה, שסקר חלק מהמוצרים והשימושים שכבר קיימים. עם זאת, לצד ההתלהבות, עולות גם שאלות בנוגע לדרכים הטובות ביותר למקסם את הפוטנציאל של הטכניקה. בפרט, גורמים בתעשייה מתחילים לתהות האם הגיע הזמן להתחיל לחשוב על תקינה של Gaussian Splatting.
בתחילת השנה הנוכחית, מובילים בתחום זה התכנסו לדיון משמעותי במסגרת מפגש Town Hall שאורגן על ידי ה-Metaverse Standards Forum כדי לבחון בדיוק שאלה זו. האירוע הונחה על ידי פטריק קוזי, מייסד Cesium וקצין הפלטפורמה הראשי של Bentley Systems, יחד עם אלכסיי מדבדב, ראש תחום AR ב-Meta. באירוע השתתפו דוברים רבים ממגוון תחומים ושימושים שונים, וכלל נושאי דיון כמו יסודות הטכנולוגיה, מומנטום, ווב, גיאו-מרחביות ו-Digital Twins.
השיחה, שנמשכה שלוש וחצי שעות, זמינה לצפייה חופשית ביוטיוב, והיא בהחלט שווה צפייה. המציגים דנו רבות בהתפתחות של Gaussian Splatting, הסבירו כיצד בדיוק היא פועלת, והציגו מקרי שימוש מרשימים שכבר נמצאים ביישום. בנוסף, הקבוצה תקיים חלק שני של הדיון ביום רביעי בין השעות 12:30 - 14:00 לפי שעון החוף המזרחי (ET).
האם השטח מוכן לתקינה?
כפי שציינו, השיחה הייתה רחבת היקף, אך ראוי להתמקד בשאלה המרכזית שנשאלה במהלך האירוע: האם Gaussian Splatting מוכן לתקינה? לא התקבלה תשובה חד-משמעית לשאלה זו, דבר שאינו מפתיע לאור החדשנות הרבה בתחום. עם זאת, היתרונות של תקינה ברורים לחלוטין.
חלק ניכר מהדיון נסוב סביב סוגי נתונים ושיתוף מידע – נושא קריטי בתחום זה. אחד היתרונות הבולטים של Gaussian Splats כיום הוא יצירת ויזואליזציות שקל לשתף. מאפיין זה מאפשר עבודה שיתופית, אך אם אנשים עובדים עם פורמטים שונים ללא תקן אחיד, שיתוף הפעולה הופך למסובך, אם לא בלתי אפשרי. אין ספק כי תקינה תידרש בשלב מסוים – בכך יש קונצנזוס מוחלט.
השאלה היא האם התעשייה מוכנה לכך כיום, ולכך עלו טיעונים חזקים נגד, גם מצד תומכי התקינה. בתמצית, ההתנגדות המרכזית לתקינה מיידית נובעת מהקצב המהיר של ההתפתחות בתחום. דוברים רבים ציינו כי התפתחויות חדשות מופיעות כמעט מדי יום. אמנם מדובר בהגזמה קלה, אך לא בהרבה. יש חשש ממשי שתקינה מוקדמת עלולה להאט את קצב החדשנות ולנעול את התחום בתוך מסגרת מוקדמת ומגבילה.
בסופו של דבר, לא התקבלה מסקנה חד-משמעית בדיון, דבר הגיוני בהתחשב בהתפתחות המואצת של התחום. עם זאת, נראה שיש הסכמה רחבה כי הגיע הזמן להתחיל לחשוב ברצינות על התקינה. יצירת תקן אינה תהליך שקורה בן לילה, ולנוכח מספר התעשיות ש-Gaussian Splatting עשוי להשפיע עליהן, ייקח זמן רב להגיע להסכמות נרחבות. ייתכן כי כעת התקינה עדיין אינה הכרחית, אך סביר להניח שבתוך כמה שנים נגיע לנקודה שבה היא תהיה חיונית, וכדאי כבר עכשיו להיות מוכנים לכך.
Comments